Vo Svidníku majú zberný dvor na dotrieďovanie komunálneho odpadu

20.07.2006 Svidník

Svidník 20. júla (TASR) - Zberný dvor na dotrieďovanie komunálneho odpadu ako výsledok realizácie projektu Eko - Zelený Poddukliansky región dnes slávnostne ...
Svidník 20. júla (TASR) - Zberný dvor na dotrieďovanie komunálneho odpadu ako výsledok realizácie projektu Eko - Zelený Poddukliansky región dnes slávnostne odovzdali do prevádzky vo Svidníku. Tunajšej samospráve sa na celú investičnú akciu podarilo získať dovedna 16 miliónov Sk od ministerstiev životného prostredia a výstavby a regionálneho rozvoja a z recyklačného fondu. Spolupracujúcim subjektom Svidníka bolo poľské partnerské mesto Strzyźow.

Dvor pre spádovú oblasť s bezmála 25 tisíc obyvateľmi prevádzkujú Technické služby mesta Svidník a spracúvajú tu papier a lepenku, plasty, sklo, žiarivky a iný odpad obsahujúci ortuť, batérie a akumulátory, vyradené elektrické a elektronické zariadenia a odpady z nich. Napríklad zozbierali už tri tony bielej techniky. Vznikli tu štyri nové pracovné miesta, o prevádzku dvora sa stará dovedna šesťčlenný pracovný personál. Vďaka finančným príspevkom kúpili okrem iného výkonný jednokomorový lis.
Primátor Svidníka Michal Bartko povedal, že povinnosťou samosprávy je \"zabezpečovať chod v meste aj v blízkom okolí tak, aby sme si chránili životné prostredie, pretože to je dar, ktorý nám dala príroda\". Ocenil finančné príspevky partnerov, pretože dnes mestá \"určite nemajú také silné rozpočty, aby si mohli dovoliť takéto veľké aktivity, tak finančne náročné zrealizovať zo svojich zdrojov\".
Mesto Svidník začalo so separovaným zberom komunálneho odpadu v druhom polroku 2004. V súčasnosti má vyše 110 súprav 1100-litrových nádob na odpad. Na odkúpenie spracovaného separovaného odpadu má s mestom Svidník zmluvný vzťah okolo desať firiem. Podľa primátora môže prevádzka zberného dvora prispieť aj ku zníženiu výšky poplatkov občanov mesta a okolitých obcí za odvoz odpadu.
 

Vyberte región